X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Gevoeligheid voor het coronavirus op basis van je DNA

COVID-19 en jouw DNA

COVID-19 en jouw DNA

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de invloed van genetische factoren en de ernst van de klachten die mensen kunnen krijgen wanneer ze besmet zijn met het coronavirus. Waarom merkt de één vrijwel niks van een besmetting, terwijl de ander er doodziek van wordt? 

Naast risicofactoren als leeftijd en overgewicht, is het duidelijk dat genetische variaties in het DNA een rol spelen bij de mate en ernst van klachten. Dit bleek ook het geval te zijn bij het coronavirus dat in 2003 voor de SARS-epidemie zorgde.

Wat is er al bekend?

Onlangs werd een zeldzame DNA-mutatie op het TLR7-gen in verband gebracht met de heftige COVID-19 ziekteverloop van twee broers. Dit gen speelt een belangrijke rol bij het herkennen van ziekteverwekkers en het activeren van het afweersysteem (1). Deze mutatie komt echter heel weinig voor. 

Daarnaast zijn er onderzoeken die wijzen op een mogelijke betrokkenheid van het ABO-bloedgroepsysteem bij de ontwikkeling van ernstige klachten. In een groot onderzoek onder Spaanse en Italiaanse COVID-19 patiënten die waren opgenomen in het ziekenhuis, bleek dat patiënten met bloedgroep A een hoger risico hadden op een ernstiger ziekteverloop. Bloedgroep 0 zou mogelijk een beschermend effect hebben (2).  

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Wil je als eerste op de hoogte zijn wanneer we genetisch je gevoeligheid kunnen bepalen voor het coronavirus? Laat dan hieronder je e-mailadres achter en wij zullen je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

subscribe here

Het e-mailadres wordt enkel gebruikt om je een nieuwsbrief te sturen. Je kunt je te allen tijde weer uitschrijven.

We houden alle ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Zodra bovenstaande resultaten worden bevestigd door andere wetenschappelijke studies, of andere nieuwe inzichten beschikbaar komen, verwerken wij deze informatie in onze app. Je krijgt dan meteen toegang tot de nieuwste wetenschappelijke inzichten omtrent genetische gevoeligheid voor COVID-19. 

Lees hier meer over lopende onderzoeken:

Referenties:

  • (1) van der Made, Caspar I., et al. “Presence of Genetic Variants Among Young Men With Severe COVID-19.” Jama (2020).
  • (2) Ellinghaus, David, et al. “Genomewide association study of severe Covid-19 with respiratory failure.” New England Journal of Medicine (2020).
logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu