X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

6 Tips over hoe jij het risico op diabetes aanzienlijk kunt verkleinen

DNA test appel of donut

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. De aandoening ontstaat namelijk wanneer het lichaam de bloedsuiker niet meer goed kan reguleren. De twee meest bekende soorten zijn diabetes type 1 en 2.

Diabetes type 2 komt het meeste voor: negen van de tien mensen die diabetes hebben, hebben diabetes type 2. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert door ervoor te zorgen dat de suikers worden opgenomen door de lichaamscellen. Wanneer de werking van insuline verstoord is, stijgt de bloedsuikerspiegel en dit geeft klachten. 

Er zijn verschillende factoren bekend die diabetes type 2 kunnen helpen voorkomen. Door gebruik te maken van deze informatie, kun je actief werken aan een betere gezondheid.

Gezonde leefstijl kan diabetes type 2 voorkomen

Diabetes type 2 wordt veroorzaakt door een een samenspel van erfelijke aanleg en een verkeerde leefstijl. Bij deze leefstijl speelt ons ‘westerse’ voedingspatroon een grote rol volgens prof. dr. Hanno Pijl. 'In plaats van onbewerkte voeding eten we bewerkte producten met veel toegevoegd suiker, zout en vet. Niet zo vreemd, want verleidingen zijn vaak biologisch gedreven en dus vinden we het moeilijk om zoetigheid te weerstaan.'

We eten onszelf volgens Pijl ziek, terwijl een aanpassing van onze leefgewoontes diabetes type 2 kan voorkomen, verminderen of zelfs te genezen. Hieronder onze 6 verschillende tips die jou helpen diabetes type 2 te voorkomen:


1. Voldoende lichaamsbeweging

Er is een relatie aangetoond tussen gebrek aan beweging en diabetes type 2. Het is dus belangrijk om te zorgen voor voldoende lichamelijke activiteiten op een dag: minimaal 30 minuten. Je hoeft hiervoor niet naar de sportschool, maar pas dit toe in je dagelijkse bezigheden. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, maak vaker een korte wandeling, doe boodschappen op de fiets of loop rond tijdens een telefoongesprek. 

2. Gezond gewicht

Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2, vooral als het buikvet betreft. Bij overgewicht wordt er meer insuline geproduceerd waardoor lichaamscellen daar minder gevoelig voor worden. Hierdoor raakt de bloedglucosespiegel verstoord. Door af te vallen en regelmatig te bewegen verbetert de gevoeligheid voor insuline snel; daarmee verlaag je het risico op diabetes.Wil je een gezonder gewicht? Voer dan structurele veranderingen toe in je eetpatroon en let hierbij op de samenstelling van je voedsel. Beperk het gebruik van kant-en-klare producten en kies pure producten. Eet meer groenten, drink veel water en gebruik niet te veel sauzen. 

3. Beperk het drinken van gesuikerde drank

Frisdrank, vruchtensappen en ijsthee zijn voorbeelden van dranken met veel (toegevoegde) suikers. Probeer de inname van deze dranken zoveel mogelijk te beperken. Ze bevatten veel calorieën maar leveren geen of weinig gezonde voedingsstoffen. Daarnaast zorgen deze drankjes voor snel wisselende bloedsuikerspiegels. Uit onderzoek is gebleken dat een dagelijkse consumptie van 330 ml suikerrijke drank, een 20% grotere kans op diabetes geeft.

4. Eet vezelrijke voeding

Plantaardige producten zoals groenten, volkoren producten en vruchten bevatten verschillende soorten vezels. Deze vezels hebben een positief effect op de stoelgang en zorgen voor een (verlengd) verzadigingsgevoel. Daarnaast worden koolhydraten geleidelijker opgenomen waardoor bloedglucose en insulinewaarden beter gereguleerd kunnen worden. Het is belangrijk om bij het eten van vezelrijk voedsel ook goed te variëren en voldoende water te drinken.

5. Kies voor een Mediterraanse leefstijl

Landen rondom de Middellandse zee hebben van oorsprong een gezonde keuken. Er wordt veel gebruik gemaakt van olijfolie, groenten, fruit, peulvruchten, volkoren producten, noten, vis en gevogelte. Deze eetstijl is gezond en verlaagt de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

6. Drink wat vaker koffie of thee

Koffie en thee  zonder suiker passen in een gezonde leefstijl. Beide dranken kun je goed drinken als vervanger voor frisdrank. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meerdere kopjes koffie of thee per dag drinken minder kans hebben op diabetes type 2. Dit komt mede doordat er in koffie en thee geen calorieën en koolhydraten zitten (voeg dus ook zelf geen suiker toe). 


Blijf langer gezond dankzij de kennis van je genen 

Het is wetenschappelijk bewezen dat je met je leefstijl veel invloed kunt uitoefenen op je eigen gezondheid. Wanneer je gezonde patronen opneemt in je dagelijkse gewoontes kun je tot wel 15 jaar langer leven.

 

Met een iGene Paspoort krijg je praktisch, betrouwbaar en persoonlijk leefstijladvies, gebaseerd op je eigen DNA-profiel. Met zo’n DNA-profiel kun je zelf actief bijdragen aan het voorkomen van diabetes type 2 en andere aandoeningen. Het Genenpaspoort geeft inzicht in jouw genetische aanleg voor verschillende aandoeningen, gekoppeld aan relevante leefstijladviezen. Je krijgt informatie over jouw gevoeligheid voor veelgebruikte medicijnen en het farmaco-profiel geeft een handig overzicht dat je kunt delen met je huisarts of apotheker. En tot slot ontvang je informatie over allerlei persoonlijke kenmerken.



iGene
HEALTH

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu