X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Veelgestelde vragen

questions

Kun je het antwoord dat je zoekt niet vinden? Bel, mail of neem even contact op via de chat!

FAQ

FAQ


Hoe brengt iGene mijn DNA in kaart?

We sturen je een buisje om een speekselmonster mee af te nemen. Met behulp van dit DNA-sample brengen we (een deel van) jouw DNA in kaart. Hiervoor werken we samen met onafhankelijke, gecertificeerde onderzoekslaboratoria, die zijn gespecialiseerd in DNA-technologie. 

Brengt iGene mijn hele DNA in kaart?

Nee. Het iGene Paspoort bevat alleen informatie over aandoeningen en persoonlijke eigenschappen of kenmerken, waarvan bekend is dat genetische aanleg een rol speelt. 

Daarbij houden we overigens wel rekening met toekomstige ontwikkelingen in de medische wetenschap. Kan nu bijvoorbeeld nog niet uit je DNA worden afgeleid of je een verhoogde kans hebt op een bepaalde aandoening? Maar kan dit over drie jaar wel, op basis van het DNA-profiel dat bij het aanmaken van je iGene Paspoort is opgesteld? Dan ontvang je daar vanaf dat moment ook informatie over. 

Waarom moet ik mijn etniciteit en geboortejaar invullen?

Je (verhoogde of verlaagde) kans op een bepaalde aandoening, of je gevoeligheid voor een bepaald medicijn, wordt niet alleen bepaald door jouw individuele DNA, maar ook door factoren als leeftijd en etniciteit. 

Wat als ik een gemengde etnische achtergrond heb?

Kies dan de etniciteit waarvan je vindt dat die het sterkst met de jouwe overeen komt. Bij de instellingen in de app kun je deze keuze op elk moment weer wijzigen. 

 

Als je niet goed weet welke etniciteit bij jou het sterkst vertegenwoordigd is, raden we je zeker aan om deze instelling eens te wijzigen. Zo kun je zelf zien wat er dan verandert in jouw genenpaspoort en jouw leefstijladvies. 

Waarom staat de Afrikaanse etnische achtergrond niet bij de keuzeopties?

Voor niet alle etniciteiten is voldoende wetenschappelijk onderzoek beschikbaar om verantwoorde uitspraken te doen over iemands genetische aanleg voor bepaalde aandoeningen. Dit heeft tot gevolg dat wij voor mensen met bijvoorbeeld een Aziatische of Europese achtergrond wél relevante uitspraken kunnen doen en voor mensen met een Afrikaanse achtergrond niet. Wanneer mensen met een Afrikaanse komaf in Europa/Nederland een DNA-test willen doen, kan het beste de Europese afkomst geselecteerd worden. Daarnaast is onderstaande informatie belangrijk bij het interpreteren van de resultaten:

De keuze van afkomst heeft alleen invloed op de resultaten van de risico's op aandoeningen, omdat er voor Europeanen andere DNA-varianten geassocieerd zijn met een aandoening dan bijvoorbeeld voor Aziaten. Voor Afrikanen geldt dat er onvoldoende genetische onderzoeken zijn gedaan in deze populatie voor genoeg bewezen risico-associaties. Daarnaast geldt dat bij de risico-berekening ook de algemene kansen (op populatie niveau) op het krijgen van die aandoening in de formule wordt meegenomen, en hier zit natuurlijk ook een stukje (westerse) leefstijl in verweven. Afhankelijk van hoe lang mensen met een Afrikaanse komaf momenteel in Nederland/Europa verblijven, zullen die risico's dus steeds meer dichterbij elkaar komen te liggen. We kunnen die factor alleen niet in een formule integreren.

De resultaten bij farmacogenetica en persoonlijke kenmerken zullen hetzelfde zijn, ongeacht de afkomst. Dus voor de meeste informatie maakt de afkomst niet uit voor de betrouwbaarheid van de resultaten, alleen bij de aandoeningen zijn de risico's minder betrouwbaar als 'Afrikaanse Europeaan'.

 

Wat is de medische status van de informatie die ik via de app ontvang?

Het iGene Paspoort en de daaraan gekoppelde berichtenservice zijn uitdrukkelijk bedoeld als aanvulling op de reguliere gezondheidszorg, niet als vervanging daarvan. Onze app is geen officieel medisch hulpmiddel, maar een informatiemiddel. Raadpleeg bij medische vragen altijd een huisarts of medisch specialist. 

Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd?

Om je privacy te waarborgen verwerken we jouw betaalgegevens en jouw persoonlijke gegevens via twee gescheiden systemen, op twee verschillende servers. 

 

Jouw adresgegevens gebruiken we alleen voor het verwerken van je bestelling en om je de kit met het testbuisje toe te sturen. Na levering van de kit verwijderen we jouw postadres uit onze administratieve systemen. Nadat jouw DNA-samples in het laboratorium zijn verwerkt, worden ook deze vernietigd. 

 

Wij behandelen al jouw persoonlijke informatie conform de Wet bescherming persoonsgegevens. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.

 

Bekijk hier in 1 minuut hoe jouw privacy gewaarborgd wordt.

Kan ik ook anoniem betalen?

Ja, desgewenst kun je ook anoniem betalen. Hiervoor kun je een prepaid creditcard gebruiken, zoals paysafecard.

Kan ik bij de helpdesk ook terecht voor medische vragen?

Raadpleeg bij specifieke medische vragen altijd een huisarts of medisch specialist. De helpdesk kan alleen vragen beantwoorden over de technische status van je account en over betalingsinformatie. Ook als er vragen of onduidelijkheden zijn over de resultaten, kun je contact met ons opnemen.

Hoe vraag ik een iGene Paspoort aan?

1. Bestel de iGene kit.

2. Binnen 2 werkdagen ontvang je per post de kit met daarin:

  • Een buisjes om een speekselmonster af te nemen voor een DNA-sample
  • Een retourenvelop
  • Instructies

3. Spuw een kleine hoeveelheid speeksel in het buisje

4. Download de iGene app.

5. Registreer je buisje in de iGene app.

6. Stuur het buisjes retour.

7. Binnen 4 tot 6 weken is je iGene Paspoort gereed.  

Waarom krijg ik geen informatie over aandoeningen die nog niet te voorkomen zijn?

Het is onze missie om mensen in staat te stellen een gelukkiger leven te leiden. Wij geloven niet dat je er gelukkiger van wordt als je te horen krijgt dat je een verhoogde kans op een bepaalde aandoening hebt, terwijl je daar (nog) niets tegen kan doen. Daarom nemen wij dergelijke aandoeningen ook niet op in je iGene Paspoort.

 

Als wetenschappers toch manieren ontdekken waarmee dergelijke aandoeningen mogelijk te voorkomen zijn, dan kunnen we deze later alsnog toevoegen aan je iGene Paspoort. Je ontvangt dan een bericht via de iGene berichtenservice.

Wat is het verschil tussen iGene en andere aanbieders van genenpaspoorten?

Op de eerste plaats verstrekken wij alleen informatie over aandoeningen en persoonlijke eigenschappen als wetenschappelijk overtuigend is aangetoond dat er een genetisch verband is. Dit in tegenstelling tot andere aanbieders, die soms ook informatie geven over aandoeningen waarbij dit minder zeker is. 

 

Op de tweede plaats nemen wij in jouw genenpaspoort ook informatie op over jouw gevoeligheid voor de werkzame stoffen in medicijnen. Een zogenaamd farmacogentisch paspoort.

 

Op de derde plaats vinden we het belangrijk dat je ook echt lekkerder kunt gaan leven door de informatie die we verstrekken. Dat doen we door bekende preventie-informatie te vertalen in persoonlijke leefstijlprioriteiten. Hierdoor zie je direct op welke vlakken voor jou het makkelijkst de meeste winst valt te behalen.   

 

Tot slot ontvang je via de iGene berichtenservice elke week een praktische tip of reminder, gebaseerd op je algemene leefstijladvies. Door informatie op deze manier te doseren en op een aantrekkelijke manier te presenteren is de kans dat je er ook daadwerkelijk iets mee doet veel groter. 

 

Zo’n dienst met 4 componenten (persoonlijk genenpaspoort, leefstijladvies op maat, praktische tips via een berichtenservice) is voor zover wij weten uniek in de wereld. 

Wat kan ik allemaal met de app?

De app bestaat uit 4 onderdelen:

 

1. Genenpaspoort: een persoonlijk overzicht van aandoeningen waar jij een verlaagde of juist verhoogde kans op hebt, informatie over persoonlijke kenmerken waarbij genetische aanleg een rol speelt en informatie over je gevoeligheid voor medicijnen. 

 

2. Leefstijladvies: informatie waarmee je aandoeningen waar jij genetisch gezien een hogere kans op hebt, zelf kunt helpen voorkomen.  

 

3. Berichtenservice: praktische tips, afgestemd op jouw DNA-profiel, en aankondigen van updates in je genenpaspoort naar aanleiding van nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen. 

 

4. Instellingen: hierin kun je bijvoorbeeld de taal van de app wijzigen. Of aangeven dat je berichten voortaan ook via e-mail wilt ontvangen. 

 

Welke informatie verstrekt iGene niet?

Wij kijken in jouw DNA nadrukkelijk NIET naar genen die in verband worden gebracht met ziekten die je (nog) niet zelf kunt helpen voorkomen. Want van die kennis word je volgens ons niet gelukkiger. Daarbij gaat het onder meer om de volgende aandoeningen:

  • ALS
  • Astma
  • Bipolaire stoornis
  • Depressie
  • Diabetes type 1
  • Prikkelbare darm syndroom
  • Schildklierkanker
  • Ziekte van Hodgkin
logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu