X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Veelgestelde vragen

questions

Kun je het antwoord dat je zoekt niet vinden? Bel, mail of neem even contact op via de chat!

FAQ

FAQ


Hoe brengt iGene mijn DNA in kaart?

We sturen je een buisje om een speekselmonster mee af te nemen. Met behulp van dit DNA-sample brengen we (een deel van) jouw DNA in kaart. Hiervoor werken we samen met onafhankelijke, gecertificeerde onderzoekslaboratoria, die zijn gespecialiseerd in DNA-technologie. 

Brengt iGene mijn hele DNA in kaart?

Nee. Het iGene Paspoort bevat alleen informatie over aandoeningen en persoonlijke eigenschappen of kenmerken, waarvan bekend is dat genetische aanleg een rol speelt. 

Daarbij houden we overigens wel rekening met toekomstige ontwikkelingen in de medische wetenschap. Kan nu bijvoorbeeld nog niet uit je DNA worden afgeleid of je een verhoogde kans hebt op een bepaalde aandoening? Maar kan dit over drie jaar wel, op basis van het DNA-profiel dat bij het aanmaken van je iGene Paspoort is opgesteld? Dan ontvang je daar vanaf dat moment ook informatie over. 

Waarom moet ik mijn geboortejaar invullen?

Je (verhoogde of verlaagde) kans op een bepaalde aandoening wordt niet alleen bepaald door jouw individuele DNA, maar ook door andere factoren zoals leeftijd en afkomst. Voor het berekenen van de algemene kans op een aandoening is onder meer jouw leeftijd van belang. Jouw genetische risico wordt afgezet tegen de algemene kans. 

Wat als ik een gemengde etnische achtergrond heb?

Op basis van genetische informatie selecteert iGene de etniciteit die het beste bij jou past. Deze selectie is nodig voor de berekening van het risico op verschillende aandoeningen. 


Ook in geval van een gemengde etnische achtergrond wordt één afkomst-mogelijkheid gekozen. Het is niet mogelijk om een andere afkomst te selecteren in de app. Mocht je de resultaten willen bekijken onder een andere etniciteit, neem dan even contact met ons op.


 

Wat is de medische status van de informatie die ik via de app ontvang?

Het iGene Paspoort en de daaraan gekoppelde berichtenservice zijn uitdrukkelijk bedoeld als aanvulling op de reguliere gezondheidszorg, niet als vervanging daarvan. Onze app is geen officieel medisch hulpmiddel, maar een informatiemiddel. Raadpleeg bij medische vragen altijd een huisarts of medisch specialist. 

Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd?

Om je privacy te waarborgen verwerken we jouw betaalgegevens en jouw persoonlijke gegevens via twee gescheiden systemen, op twee verschillende servers. 

 

Jouw adresgegevens gebruiken we alleen voor het verwerken van je bestelling en om je de kit met het testbuisje toe te sturen. Na levering van de kit verwijderen we jouw postadres uit onze administratieve systemen. Nadat jouw DNA-samples in het laboratorium zijn verwerkt, worden ook deze vernietigd. 

 

Wij behandelen al jouw persoonlijke informatie conform de Wet bescherming persoonsgegevens. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.

 

Bekijk hier in 1 minuut hoe jouw privacy gewaarborgd wordt.

Kan ik ook anoniem betalen?

Ja, desgewenst kun je ook anoniem betalen. Hiervoor kun je een prepaid creditcard gebruiken, zoals paysafecard.

Kan ik bij de helpdesk ook terecht voor medische vragen?

Raadpleeg bij specifieke medische vragen altijd een huisarts of medisch specialist. De helpdesk kan alleen vragen beantwoorden over de technische status van je account en over betalingsinformatie. Ook als er vragen of onduidelijkheden zijn over de resultaten, kun je contact met ons opnemen.

Hoe vraag ik een iGene Paspoort aan?

1. Bestel de iGene kit.

2. Binnen 2 werkdagen ontvang je per post de kit met daarin:

 • Een buisjes om een speekselmonster af te nemen voor een DNA-sample
 • Een retourenvelop
 • Instructies

3. Spuw een kleine hoeveelheid speeksel in het buisje

4. Download de iGene app.

5. Registreer je buisje in de iGene app.

6. Stuur het buisjes retour.

7. Binnen 4 tot 6 weken is je iGene Paspoort gereed.  

Waarom krijg ik geen informatie over aandoeningen die nog niet te voorkomen zijn?

Het is onze missie om mensen in staat te stellen een gelukkiger leven te leiden. Wij geloven niet dat je er gelukkiger van wordt als je te horen krijgt dat je een verhoogde kans op een bepaalde aandoening hebt, terwijl je daar (nog) niets tegen kan doen. Daarom nemen wij dergelijke aandoeningen ook niet op in je iGene Paspoort.

 

Als wetenschappers toch manieren ontdekken waarmee dergelijke aandoeningen mogelijk te voorkomen zijn, dan kunnen we deze later alsnog toevoegen aan je iGene Paspoort. Je ontvangt dan een bericht via de iGene berichtenservice.

Wat is het verschil tussen iGene en andere aanbieders van genenpaspoorten?

Op de eerste plaats verstrekken wij alleen informatie over aandoeningen en persoonlijke eigenschappen als wetenschappelijk overtuigend is aangetoond dat er een genetisch verband is. Dit in tegenstelling tot andere aanbieders, die soms ook informatie geven over aandoeningen waarbij dit minder zeker is. 

 

Op de tweede plaats nemen wij in jouw genenpaspoort ook informatie op over jouw gevoeligheid voor de werkzame stoffen in medicijnen. Een zogenaamd farmacogentisch paspoort.

 

Op de derde plaats vinden we het belangrijk dat je ook echt lekkerder kunt gaan leven door de informatie die we verstrekken. Dat doen we door bekende preventie-informatie te vertalen in persoonlijke leefstijlprioriteiten. Hierdoor zie je direct op welke vlakken voor jou het makkelijkst de meeste winst valt te behalen.   

 

Tot slot ontvang je via de iGene berichtenservice elke week een praktische tip of reminder, gebaseerd op je algemene leefstijladvies. Door informatie op deze manier te doseren en op een aantrekkelijke manier te presenteren is de kans dat je er ook daadwerkelijk iets mee doet veel groter. 

 

Zo’n dienst met 4 componenten (persoonlijk genenpaspoort, leefstijladvies op maat, praktische tips via een berichtenservice) is voor zover wij weten uniek in de wereld. 

Wat kan ik allemaal met de iGene app?

De iGene app bestaat uit verschillende onderdelen:

 1. Als eerst gebruik je de iGene app voor het genereren van een anonieme buiscode. Hiermee wordt jouw iGene Genenpaspoort aangemaakt. Aan jouw iGene Genenpaspoort zijn geen persoonsgegevens gekoppeld. Met de aangemaakte buiscode label je jouw DNA-sample, dat je terugstuurt naar het laboratorium voor de DNA-analyse. 

 2. De resultaten worden gepubliceerd in de iGene app. Afhankelijk van het gekozen pakket, ontvang je de resultaten over Persoonlijke kenmerken, Farmacogenetisch profiel, Medicijngevoeligheid en/of Aandoeningen en Leefstijladvies. 

 3. Via de Berichtenservice ontvang je regelmatig een update van het proces. Of je ontvangt een bericht over een update van de iGene app met nieuw toegevoegde informatie. 

 4. Bij Instellingen kun je onder meer de taal van de app wijzigen of de resultaten via de mail ontvangen (een pdf-bestand van de resultaten en/of de ruwe data). 

 5.  Ook is het mogelijk om jouw profiel te delen met een aangesloten zorgprofessional. Deze zorgprofessionals hebben toegang tot het activeren van aanvullende genetische informatie over biochemische processen. Vervolgens kunnen die resultaten worden toegevoegd aan de iGene app: er verschijnen dan drie nieuwe knoppen op het hoofdscherm. Kijk voor meer informatie: iGene Certified Professional

Welke informatie verstrekt iGene niet?

Wij kijken in jouw DNA nadrukkelijk NIET naar genen die in verband worden gebracht met ziekten die je (nog) niet zelf kunt helpen voorkomen. Want van die kennis word je volgens ons niet gelukkiger. Daarbij gaat het onder meer om de volgende aandoeningen:

 • ALS
 • Astma
 • Bipolaire stoornis
 • Depressie
 • Diabetes type 1
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Schildklierkanker
 • Ziekte van Hodgkin
Wat kan een aangesloten iGene Certified Professional voor mij betekenen?

Er zijn ruim 100 aangesloten zorgprofessionals die de iGene DNA-test gebruiken voor het verbeteren van de zorg van cliënten. Deze zorgprofessionals hebben toegang tot het activeren van aanvullende genetische informatie over biochemische processen. De informatie is opgedeeld in 7 modules: methylatie, detoxificatie, oxidatieve stress, oestrogenen, neurotransmitters, inflammatie en vitamines. Deze modules kunnen inzicht geven in een eventuele oorzaak van bepaalde gezondheidsklachten en bijdragen aan het optimaliseren van een behandeling.

De modules geven inzichten in genetische aspecten binnen verschillende biochemische processen. Dit is geen eenvoudige informatie, er is specifieke (medische)kennis voor nodig om dit goed te kunnen duiden en interpreteren. Daarnaast is het belangrijk om deze informatie in de juiste context te plaatsen. Want naast genetische aspecten zijn leefstijl, voeding, stress en omgevingsfactoren óók belangrijk om mee te nemen in het totaaloverzicht. Professionele duiding van deze resultaten door aangesloten zorgprofessional is dus van belang.

Zodra de resultaten in overleg met de zorgprofessional zijn besproken, kan de zorgprofessional de resultaten publiceren naar de iGene app. Hiervoor is de laatste versie van de iGene app noodzakelijk: iGene app v3.0.0. Als de zorgprofessional de resultaten van de biochemische processen naar de iGene app heeft gepubliceerd, ontvang je een berichtje en verschijnen er drie nieuwe knoppen op het hoofdscherm van de iGene app:

- Processen: hier worden de geactiveerde biochemische modules weergegeven. Klik op een proces om de gen-resultaten, schematische weergave en uitslagen te bekijken.

- Uitslagen: de gepubliceerde aandachtspunten gesorteerd per proces. Klik voor meer informatie en de gerelateerde adviezen.

- Adviezen: de gepubliceerde overwegingen gesorteerd per proces. Klik voor meer informatie en de gerelateerde uitslag(en)

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu