X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

MyHeritage DNA of iGene: wat is het verschil?

myheritage

MyHeritage DNA en iGene bieden allebei een DNA-test aan die je eenvoudig zelf thuis kunt uitvoeren. Maar welke test past het beste bij jou als je meer wilt weten over je eigen genen? In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Hoe werkt de test? MyHeritage DNA iGene DNA-test HEALTH

Op basis van een sample van je wangslijm, dat je zelf thuis kunt afnemen. Op basis van een speekselmonster, dat je zelf thuis kunt afnemen.Wat krijg je? MyHeritage DNA iGene
Informatie over jouw gevoeligheid voor medicijnen
Schatting van je etnische afkomst
DNA-matching met familieleden
Informatie over je genetische aanleg voor bepaalde ziektes
Persoonlijk leefstijladviesHoe veilig zijn je gegevens? MyHeritage DNA iGene
Privacy
Beveiliging
Anonimiteit Om de dienst (met DNA-matches) uit te voeren moet jouw DNA in de database van MyHeritage DNA worden gekoppeld aan je naam.
Privacy-instellingen maken het wel mogelijk om jouw DNA-gegevens af te schermen voor andere gebruikers.
Je DNA-gegevens worden  in de database van iGene niet aan jouw naam gekoppeld.
Noch iGene, noch andere gebruikers kunnen jouw naam dus in verband brengen met je DNA-gegevens.Waar is het bedrijf gevestigd? MyHeritage DNA iGene
Hoofdkantoor Israël Nederland
Laboratorium Texas, Verenigde Staten NederlandWat kost de test? MyHeritage DNA iGene
Aankoopprijs €79 €249
Abonnementskosten per jaar €72,60 - €167,36 Geen
Beperkingen zonder abonnement Maximaal 250 mensen in stamboom Geen

 

Hoe werkt de DNA-test?

De werking van beide DNA-testen is gelijk. Je bestelt een DNA-test, verzamelt een speekselmonster in een buisje en stuurt het terug naar de aanbieder. Die stuurt het wangslijm door naar een laboratorium, waar een deel van je DNA in kaart wordt gebracht. Na een aantal weken krijg je een melding dat de analyses klaar zijn en kun je de resultaten inzien.

Wat voor informatie krijg je?

Het belangrijkste verschil tussen MyHeritage DNA en iGene, is de focus van de DNA-test. MyHeritage DNA richt zich op je mogelijke afkomst en DNA-matching met familieleden. iGene geeft je informatie over jouw erfelijke aanleg voor bepaalde aandoeningen; op basis daarvan krijg je een persoonlijk leefstijladvies. Bij iGene krijg je bovendien een zogeheten farmacogenetisch paspoort, waardoor je kunt zien hoe het zit met jouw gevoeligheid voor bepaalde medicijnen.

1. Schatting van je etnische afkomst

MyHeritage DNA geeft schattingen over de etnische regio waar je voorouders waarschijnlijk vandaan komen. Hiervoor heeft het bedrijf de wereld onderverdeeld in 42 regio’s. Nederland wordt niet als aparte etnische regio meegenomen, maar valt onder Noord- en West-Europees; samen met o.a. Duitsland en Frankrijk.

iGene doet op dit moment geen uitspraken over je mogelijke etnische afkomst. Mocht dit in de toekomst veranderen, dan wordt je iGene Paspoort hiervoor geüpdatet. (Schrijf je in voor de nieuwsbrief onderaan de pagina om op de hoogte te blijven.)

MyHeritage DNA afkomst  

2. DNA-matching met (verre) familieleden

Naast een indicatie van je etnische afkomst biedt MyHeritage DNA ook de mogelijkheid tot ‘DNA-matching’. Hierbij krijg je de mogelijkheid om contact op te nemen met andere gebruikers van wie het DNA in bepaalde mate overlapt met jouw DNA, en die dus (verre) familieleden kunnen zijn.

iGene verstrekt zijn gebruikers geen informatie over andere gebruikers. iGene zou dit overigens niet eens kunnen, omdat de DNA-gegevens volledig losgekoppeld zijn van je naam. Dit doet iGene om de anonimiteit en privacy van gebruikers te waarborgen.

3. Informatie over gezondheidsrisico’s

MyHeritage DNA geeft geen informatie over gezondheidsrisico’s. Het bedrijf biedt gebruikers de mogelijkheid om gezondheidsinformatie over familieleden te delen, maar geeft met zijn DNA-test geen inzicht in de persoonlijke risico’s op verschillende aandoeningen.

iGene daarentegen geeft informatie over je genetische aanleg voor een aantal veel voorkomende aandoeningen. Daarbij gaat het om aandoeningen waarbij naast DNA ook leefstijl een rol speelt (en dus de mogelijkheden voor preventie).

iGene biedt inzicht in de risico’s die jij op basis van jouw genen loopt en vergelijkt die met het gemiddelde risico hierop. Deze persoonlijke en gemiddelde risico’s worden ook uitgedrukt in absolute percentages, waardoor je de betekenis van een ‘verhoogd’ of ‘verlaagd’ risico makkelijker kunt interpreteren.

MyHeritage DNA gezondheid  

4. Leefstijladvies

Naast een indicatie van jouw persoonlijke gezondheidsrisico’s, geeft iGene ook preventie-informatie. Deze leefstijladviezen zijn geordend op persoonlijke relevantie, zodat je weet bij welk gezond gedrag jij als gebruiker het meeste baat hebt. Via een berichtenservice krijg je zo nu en dan een persoonlijke tip waarmee jij je voordeel kunt doen. Ook voert iGene regelmatig updates door naar aanleiding van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen.

MyHeritage DNA geeft geen leefstijladviezen.

5. Informatie over jouw gevoeligheid voor bepaalde medicijnen

Ook over medicijngevoeligheid geeft MyHeritage DNA geen informatie.

iGene doet dit wel, in de vorm van een zogeheten farmacogenetisch paspoort. Hierin kun je zien voor welke medicijnen jij misschien beter een alternatieve dosis (of zelfs een ander medicijn) voorgeschreven kunt krijgen om bijwerkingen te voorkomen.

Op basis van je genen is namelijk te zien of de activiteit van bepaalde enzymen afwijken, waardoor sommige medicijnen misschien sneller of juist langzamer door jouw lichaam worden verwerkt.

Hoe zit het met de veiligheid?

Zowel iGene als MyHeritage DNA zorgt ervoor dat de gebruiker eigenaar blijft van de genetische data en als enige toegang heeft tot deze gegevens. Geen van beide partijen deelt gegevens met derde partijen en allebei beveiligen ze je gegevens goed.

iGene bewaart DNA-gegevens los van je contactgegevens en kan niet zien welke DNA-gegevens bij welke gebruikers horen. MyHeritage DNA maakt die koppeling wel, om diensten zoals DNA-matching te kunnen leveren. Je kunt DNA-matching en andere DNA-gerelateerde diensten bij MyHeritage DNA overigens wel uitzetten in de privacyvoorkeuren.

Na het datalek waarmee MyHeritage DNA in juni 2018 te maken had, heeft het bedrijf zijn inlogprocedure aangescherpt en tweestapsverificatie op zijn website doorgevoerd. MyHeritage DNA gebruikt gegevens van gebruikers in geanonimiseerde vorm voor onderzoek, mits de gebruiker hier toestemming voor geeft.

Waar is het bedrijf gevestigd?

MyHeritage DNA maakt voor zijn DNA-analyses gebruik van een laboratorium in Texas, in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in Israël. MyHeritage heeft distributiecentra in de Verenigde Staten, en sinds kort ook in Europa.

iGene is gevestigd in Nederland. Ook het DNA-onderzoek wordt uitgevoerd in Nederland, in het onderzoekslab van een Universitair Medisch Centrum. De analyse van de data vindt plaats in Duitsland.

MyHeritage DNA iGene  

Wat kost een DNA-test?

Een iGene DNA-test kost eenmalig € 195. Bij deze eenmalige toegangsprijs zijn alle functies inbegrepen: inzicht in je genetische aanleg voor bepaalde ziektes, leefstijladvies, farmacogenetische informatie en de berichtenservice. Ook kun je de ruwe data van jouw DNA-analyse als txt-bestand ontvangen. Binnenkort worden hier ook persoonlijke eigenschappen zoals gevoeligheid voor cafeïne aan toegevoegd. 

De MyHeritage DNA-kit is al voor € 79 verkrijgbaar. Als je geen betaald abonnement neemt, kun je echter alleen gebruik maken van de basisfuncties. Zo kun je maximaal 250 personen aan je stamboom toevoegen.

Wil je meer mensen toevoegen aan je stamboom? Of toegang tot geavanceerde DNA-functies? Dan heb je bij MyHeritage DNA een premium- of premium-plusabonnement nodig. Deze abonnementen kosten respectievelijk € 72,60 en € 129,95 per jaar (of € 167,36 om ook toegang tot historische gegevens te krijgen). Deze jaarlijkse bedragen komen bovenop de eenmalige aanschafprijs.

Conclusie

Ben je geïnteresseerd in je mogelijke geografische afkomst? Of op zoek naar verre familieleden? Dan biedt het Israëlische bedrijf MyHeritage DNA jou de meest passende service. Heb je meer interesse in erfelijke aandoeningen, en wil je weten hoe je zelf kunt bijdragen aan het voorkomen daarvan? Of wil je inzicht in je persoonlijke gevoeligheid voor medicijnen? Dan is het in Nederland gevestigde iGene een betere optie.

Juist omdat de bedrijven informatie geven over verschillende genetische aspecten, vullen de twee diensten elkaar overigens goed aan. Dus heb je zowel interesse in jouw afkomst als in jouw aanleg voor erfelijke aandoeningen en je persoonlijke medicijngevoeligheid? Dan kan het zeker de moeite waard zijn beide DNA-tests aan te schaffen.

Beide bedrijven beveiligen de DNA-gegevens die ze verwerken op een goede manier. iGene zorgt er bovendien voor dat DNA-gegevens niet aan de naam van de eigenaar gekoppeld kunnen worden.

Tot slot de kosten. Bij MyHeritage DNA ben je voor de basisservice goedkoper uit dan bij iGene. Om ruimere toegang te krijgen tot alle beschikbare functies, moet je bij MyHeritage DNA echter abonnementskosten betalen. Afhankelijk van de lengte en het type abonnement dat je zou kiezen, ben hierdoor al snel voordeliger uit bij iGene, dat alleen een eenmalige aanschafprijs hanteert.

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu