X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

Lactose-intolerantie: test jouw eigen aanleg

Heb jij na het eten of drinken van zuivelproducten wel eens last van symptomen als vermoeidheid, buikpijn of een opgeblazen gevoel? En wil je testen of je mogelijk lactose-intolerantie hebt?

Met een iGene DNA-test kun je veel over jezelf te weten komen, waaronder je aanleg voor lactose-intolerantie.

In dit blogartikel lees je meer over lactose-intolerantie, de traditionele lactose-intolerantie-test, online te bestellen DNA-tests en andere persoonlijke kenmerken die je met een DNA-test kunt checken of ontdekken.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose is een suiker die in melk zit. Hoewel de meeste mensen als baby prima staat zijn om lactose te verteren, blijft slechts 25% van de wereldbevolking dit ook als volwassene goed kunnen. Bij de overige 75% ontstaan er na het eten of drinken van zuivel symptomen van lactose-intolerantie  (vermoeidheid, opgeblazen gevoel etc.).

Wereldwijd zijn de verschillen overigens groot. Zo heeft in West-Europa slechts 5 à 15% van de bevolking last van lactose-intolerantie, maar liggen deze percentages stukken hoger in Azië, Zuid-Amerika en Afrika.

 lactose intolerantie test

Primaire en secundaire lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie maken we onderscheid tussen primaire en secundaire oorzaken. Bij primaire lactose-intolerantie speelt je genetische aanleg een sterke rol; door een bepaalde mutatie kan het enzym lactase, dat lactose afbreekt, niet (meer) worden aangemaakt. Je kunt erachter komen of je last hebt van deze vorm van lactose-intolerantie, door je aanleg voor lactose-intolerantie te testen.

Bij secundaire lactose-intolerantie maakt de darmwand om andere redenen onvoldoende lactase aan. Dit kan bijvoorbeeld komen door de ziekte van Crohn.

De ontwikkeling van de lactose-intolerantie-test

De meest accurate methode waarmee men vroeger op lactose-intolerantie testte, was onderzoek van het dunne-darmweefsel, aan de hand van een klein weefselmonster. Hierbij werd gekeken hoeveel lactose door het enzym lactase werd omgezet in glucose (hoe meer glucoseproductie, hoe beter iemand lactose afbreekt).

Omdat deze methode nogal invasief was, is deze lactose-intolerantie-test op enig moment vervangen door endoscopie, waarbij er met een flexibele camera beelden gemaakt worden van het weefsel.

Welke lactose-intolerantie-testen zijn er nog meer?

Naast de bovengenoemde manieren bestaan er nog verschillende andere methoden die mensen op lactose-intolerantie testen, waaronder het eliminatie-provocatiedieet, de waterstof-ademtest en de DNA-test.

Eliminatie-provocatiedieet

Bij een zogeheten eliminatie-provocatiedieet begin je lactosevrij te eten en voeg je gedurende je dieetperiode steeds meer zuivel (en andere producten die lactose bevatten) toe.

Ervaar je zonder zuivel geen klachten maar mét zuivel en andere lactose-houdende producten wel? Dan is de kans vrij groot dat er sprake is van lactose-intolerantie. Test hierbij wel of er mogelijk andere bestanddelen in je voeding zitten die de lactose-intolerantie-symptomen oproepen.

Waterstof-ademtest

Een veelgebruikte test om mensen lactose-intolerantie te testen is de waterstof-ademtest. Bij deze test wordt je adem gemeten na het innemen van 50 gram lactose (de hoeveelheid die in ongeveer vijf glazen melk zit).

De waterstof-ademtest is gebaseerd op de fermentatie van onverteerde lactose door de darmflora. Hierdoor kan deze lactose-intolerantietest in sommige gevallen ook onjuiste resultaten opleveren. Bijvoorbeeld als iemand antibiotica gebruikt, of om andere redenen een abnormale bacterieactiviteit vertoont.

DNA-test

Een eenvoudig en comfortabel alternatief voor de waterstof-ademtest, is een DNA-test. Bij deze test worden er geen symptomen van lactose-intolerantie opgeroepen, zoals bij de meeste andere tests. Met name bij volwassenen van Europese komaf en in het eerste stadium van screenen is een DNA-test een prima alternatief voor een primaire lactose-intolerantie-test. Voor kinderen en voor patiënten bij wie secundaire lactose-intolerantie vermoed wordt, is een aanvullende lactose-intolerantie-test nodig.

Kun je een lactose-intolerantie-test online doen?

Bij iGene is het mogelijk om een lactose-intolerantie-test te doen op basis van je DNA. Bij elke variant van de iGene DNA-test krijg je namelijk informatie over je aanleg voor lactose-intolerantie. De iGene DNA-test kun je hier online bestellen.

iGene geeft je overigens niet alleen informatie over je aanleg voor lactose-intolerantie, maar ook over tal van andere persoonlijke kenmerken. Van je kans op rood haar tot een eventuele fructose- of gluten-intolerantie, van je aanleg voor snelle spiervezels tot eventuele alcohol-overgevoeligheid.

Nieuwsgierig of een DNA-test ook iets voor jou is? Aan de hand van deze zeven vragen ontdek je het direct!


Bronnen

Mattar, R., de Campos Mazo, D. F., & Carrilho, F. J. (2012). Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors. Clinical and experimental gastroenterology, 5, 113-121.

Ridefelt, P., & Håkansson, L. D. (2005). Lactose intolerance: lactose tolerance test versus genotyping. Scandinavian journal of gastroenterology, 40(7), 822-826.

Swagerty, D. L., Walling, A. D., & Klein, R. M. (2002). Lactose intolerance. American family physician, 65(9), 1845-1860.

logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu