X

IS EEN DNA-TEST IETS VOOR MIJ?

De kans op eierstokkanker verlagen dankzij de kennis van je DNA

Als bij iemand uit je omgeving eierstokkanker wordt ontdekt, dan gaan je eerste zorgen natuurlijk uit naar degene die er door getroffen wordt. Maar later gaan er meestal ook andere vragen spelen. Is het erfelijk? Krijg ik het ook? Kan ik iets doen om het risico verlagen? 

Bij iGene houden we ons dagelijks bezig met erfelijkheid en preventie, en helpen we je graag antwoorden op dit soort vragen te vinden. 

Eierstokkanker (ovariumcarcinoom) is een kwaadaardig gezwel aan één of beide eierstokken. Jaarlijks worden ruim 1.200 vrouwen geconfronteerd met deze ziekte; meestal vrouwen ouder dan 50 jaar. Er zijn drie vormen van eierstokkanker, waarbij epitheliale eierstokkanker de meest voorkomende is. In het begin zijn er meestal weinig klachten, waardoor de ziekte vaak laat ontdekt wordt. De prognose is daardoor slecht.

Genetische aanleg voor eierstokkanker

Hoe groot je persoonlijke risico op eierstokkanker is, hangt af van verschillende factoren. Van je DNA, maar bijvoorbeeld ook van omgevingsfactoren en je leefstijl. Om een uitspraak te doen over je genetische aanleg, kijken we naar mutaties (veranderingen of foutjes) in het DNA.

Erfelijke vorm van eierstokkanker
Let op: bij een deel van alle eierstokkankergevallen is er sprake van een relatief zeldzame mutatie in een hoog-risico gen. Bekende hoog-risico genen zijn BRCA1 en BRCA2. Een mutatie op een van deze hoog-risicogenen komt voor bij 1 op de 400 mensen. Wanneer je het vermoeden hebt dat er in jouw familie sprake kan zijn van een dergelijke mutatie, adviseren we om een afspraak te maken bij de huisarts. Deze zal een inschatting maken of je in aanmerking komt voor erfelijkheidsonderzoek bij een klinisch geneticus. iGene brengt, in tegenstelling tot een klinisch genetisch onderzoek, niet het hele gen in kaart, waardoor er mutaties kunnen zijn die niet gedetecteerd worden door iGene. In de praktijk blijkt dat de iGene DNA-test ongeveer 80-90% van alle BRCA-positieve mensen kan opsporen.

Heb je een vermoeden dat dit in jouw familie voorkomt, kijk dan op de website Het zit in de familie.

Als er sterke aanwijzingen zijn voor een BRCA-genmutatie, is het verstandig om een gesprek met de huisarts in te plannen. De huisarts zal een inschatting maken of je in aanmerking komt voor een erfelijkheidsonderzoek door een klinisch geneticus. De klinisch geneticus zal (bij voldoende indicatie) een volledig genen-onderzoek verrichten en je adequaat begeleiden.

Wil je meer lezen over de verschillen tussen een klinisch genetisch onderzoek en de iGene DNA-test? Dat kan op deze pagina.

Eierstokkanker voorkomen

Wetenschappers ontdekken steeds meer over manieren om de kans op eierstokkanker te verkleinen. Hierdoor kun je zelf een bijdrage leveren aan het voorkomen van eierstokkanker. iGene helpt je hierbij, door relevante wetenschappelijke informatie met je te delen. 

Jouw kans op eierstokkanker verlagen?

Met een iGene Paspoort kun je direct zien of je een verhoogde of verlaagde kans loopt op tal van erfelijke aandoeningen, waaronder eierstokkanker. Als blijkt dat je een verhoogde kans hebt op eierstokkanker, krijg je bovendien gerichte informatie om deze kans te verlagen.

Een gezonde leefstijl dankzij je iGene Paspoort

Zolang je gebruik maakt van iGene, blijf je informatie ontvangen, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Dus als er in de toekomst belangrijke ontdekkingen worden gedaan waarmee je eierstokkanker nog beter kunt voorkomen, kun je daar direct je voordeel mee doen.

* Als je een BRCA1 of BRCA2 mutatie hebt (al dan niet gedetecteerd door iGene), dan zullen de adviezen en tips naar alle waarschijnlijkheid niet opwegen tegen het verhoogde risico als gevolg van deze mutatie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het voor iedereen goed is om er een gezonde leefstijl op na te houden.
logo iGene

© Copyright 2024 - iGene | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Cookieverklaring
iGene / Oude Haven 102 / 6511 XH Nijmegen / +31 (0)10 310 4200 info@igene.eu